KURUMSAL

Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ Yazarın Tüm Yazıları
BAHRİ BİLİCİ- BİYOGRAFİ 1959 yılında, Anne-baba bir, ailenin ilk çocuğu olarak (Toplamda 8 kardeşiz) Isparta nın Keçiborlu ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve Orta tahsilimi Keçiborlu da, Lise ve Yüksek okul tahsilimi Isparta da yaptım. !982 Yılında Matemati...


BİSİKLET TÜRLERİ
Bisiklet türleri en basit şekilde üç temel grupta sıralanabilir. Bunlar şehir bisikletleri, dağ bisikletleri ve yol-yarış bisikletleridir. Doğru bir bisiklet seçiminde hangi bisiklete ihtiyaç duyulduğu, bisikletin ne amaçla kullanılacağı önemlidir.
- Dağ bisikletleri stabilize ve toprak yollarda, ormanlarda kullanıma uygundur.
- Yol-yarış bisikletleri düzgün, asfalt yollarda ve yaprış pistlerinde kullanılır. Fixie, triatlon bisikletleri ve Zamana karşı bisikletleri de yarış bisikletleridir.
- Şehir bisikletleri asfalt, düzgün zeminlerde, stabilize yollarda kullanılabilir. Tur (trekking) bisikleti, katlanır bisikletler ve single speed bisikletler de şehir bisikletleridir.

1- DAĞ BİSİKLETİ
Çoğunlukla 'mtb' adıyla anılan dağ bisikleti, asfalt yollar dışında, patikalarda, dağlarda ve arazide sürüş yapmak için üretilmiştir. Dağ bisikletinin, konforlu beden duruşu ve sürüşü sağladığı düşünülebilir. Bu düşünceyle alınan dağ bisikletinin sürücüsünü hayal kırıklığına uğratması uzun sürmez. Birkaç saatlik sürüşlerde hemen kollarda ve ellerde yorgunluk, selede hissedilen rahatsızlık kendini gösterir. Çünkü dağ bisikletlerinde denge ve dönüş yeteneklerini artırabilmek için kadro tasarımlarında vücut ağırlığının önemli bir kısmının gidona aktarılması hedeflenmiştir. Bu yüzden bir mtb ile engellerin ve çukurların üzerinden kolaylıkla geçer, dik rampaları aşabilirsiniz. Ancak uzun turlarda bu bisikletleri kullanmak giderek bir işkenceye dönüşebilir.
Yine de zaman zaman ülkemizin tümsek, çukur ve hendeklerle dolu yoları için dağ bisikleti önerilebilir. Ancak sürüş sırasında dik vücut pozisyonu alınamaması ve kullanılan kalın dişli lastikleri ile yol tutuşunun yaratacağı direnç yeni bir güçlük olarak ortaya çıkar. Dahası dağ bisikleti çamurluksuz ve bagajsızdır. Bu da özellikle uzun turlarda ve şehir içi ulaşımda yağmurlu günlerde sorun olabilir.
Dağ Bisikletinin Artıları:
- Geniş lastikleri ile bozuk zemin ve engel geçişlerini kolaylaştırır.
- Dik rampa tırmanışları ve inişler için en uygun bisikletttir.
Dağ Bisikletinin Eksileri:
- Beden ağırlığının önemli bir kesimini gidona aktaran tasarımı nedeniyle kollarda ve sırtta yorgunluğa yol açabilir.
- Bagaj ve çamurluğu yoktur; sonradan monte etmek gerekir.
- Selesi uzun süre oturarak yolculuk yapmak için elverişli değildir.
Dağ Bisikleti Türleri
Tekerlek çaplarına göre yaygın olan üç tür 26, 27,5 ve 29 inch mtb, dağ bisikleti bulunur. Kullanım amacına göre de iki tür dağ bisikleti bulunur: Ön amortisörlü ve Full-suspansion mtb. Bir de kulllanıcısına göre bir sınıflama yapılabilir: çocuk, bayan ve klasik kadrolu dağ bisikletleri.
1. Tek Amortisörlü Dağ Bisikleti
En yaygın tercih edilen dağ bisikletidir. Cross country veya arazi bisikleti adı verilen 26", 27,5" ve 29" tekerlek çapına sahip modelleri bulunur.. Çok tercih edilmesinin en önemli nedeni istenildğinde daha ince çaplı bir lastik ve bir bagaj takılarak tur bisileti olarak kullanılmasıdır. Tek amortisörlü dağ bisikleti için amortisörünün kilitlenebilir özellikte "lock out" olması önemlidir. Çünkü amortisör sürekli açık, etkin olması özellikle tırmanışlarda, düşük hızlarda güç kapbına yol açar.
2. Çift Amortisörlü Dağ Bisikleti
Bu bisikletler özel parkurlarda iniş sürüşleri için tasarlanmışlardır. Çift amortisörlü bir dağ bisikleti ağılığı 15 kilogramı bulabilir, hafif olanları da çok yüksek fiatlardadır.
Çoğunlukla pazarla kaygısıyla, yalnızca görsel yönü öne çıkarılarak üretilenler marketlerde AVM'lerde düşük fiyatlarla satılırlar. Bunları alanlar aslında kendileri için bir işkence aleti adıklarının farkına vardıklarında artık çok geçtir.
Bisiklet Seçimi
İlk kez bisiklet alacaklar için öncelikle karar vermeleri gereken soru hangi bisiklete ihtiyaçları olduğudur. Bisiklet türleri ve özellikleri bilinmeden alınan bisikletler sıklıkla kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratır. Doğru bisikleti seçmek için ilk olarak bisikletin ne amaçla kullanılacağı belirlenmelidir.
- Daha çok stabilize ve toprak yollarda ve ormanlarda kullanmak isteyenler dağ bisikleti seçmeliler. Bunlar yollardan çıkıp doğayı özgürce keşfetmeye elverişli, aynı zamanda spor bisikletleridir. Hobi amaçlı üretilen dağ bisikletleri doğada, ormanda veya şehir içinde bozuk yollarda dolaşmak için idealdir. Profesyonel ve sporcular için üretilmiş dağ bisikletleri ve tam süspansiyonlu dağ bisikletleri spor ve yarışmalar için tasarlanmıştır.
- Düz asfalt zeminlerde, şehirlerarası yollarda hız yapmak isteyenler yol bisikleti tercih etmelidir. Spor amaçlı kullanım için tasarlanmış bu bisikletler yarışmalara, çok yüksek hızlara çıkmaya uygundur.
- Fixie bisikletler, amatör ve hobi kullanıcılarının kısa mesafe ve şehir içinde, sporcuların pist yarışlarında, veledromlarda kullandığı yarış bisikletleridir.
- Triatlon bisikletleri, triatlon yarışmalarında kullanılmak için özel tasarlanmış bisikletlerdir. Temel tasarım amaçları, bisikletten sonraki etaba koşu için gerekli kas grubunun hazır olmasını sağlamaktır.
- Zamana karşı bisikletleri, özel bir bisiklet yarışı olan zamana karşı yarışları için ürütilmişlerdir. Özel tasarlanmış gidon ve kadro yapılarıyla sürücüye mümkün olduğu kadar alcak ve dar bir profil sağlarlar. Arka tekerlekleri, anafor oluşmasını önleyen, böylece hava direncine karşı gücü artıran bir disk şeklindedir.
- Genel olarak asfalt, düzgün zeminlerde ve stabilize yollarda kullanılarak kamplı turlar hedefleniyorsa; arazi, dağ ve orman içlerine pek girilmeyecek ise doğru seçim tur bisikleti ya da şehir bisikletidir. Şehir bisikleti tasarımlarında amaç konfor ve güvenliktir. Trafikte güvenli yol almak için ideal bisikletlerdir. Çamurlukları yağışlı havlarda sürüş konforunu artırırken, bagajları da kargoların taşınması için hizmet eder.
- Katlanır bisikletler, birkaç saniye içinde basit hareketlerle katlanan özellikleriyle kent yaşımında toplu taşıma sistemlerinde, mağaza ve alış veriş merkezlerinde kullanıma elverişlidir.
- Single speed bisikletler, şehir içi, kısı süreli, kısa mesafeli kullanımlar için elverişlidir.